divendres, 29 de març del 2024

Macabeu, Parellada y Chardonnay,

Els protagonistes del paisatge de Vila-Rodona: la vinya

Vila-Rodona s'envolta d'un paisatge singular dominat per la vinya. Aquest mar de ceps, dividits en petites parcel·les, conformen un entramat característic de la cultura vitivinícola de la regió.

                                      Macabeu

En aquest article, volem aprofundir en els detalls que fan d'aquest paisatge un espai tan especial.

Un mosaic de tradició i modernitat:

Un dels aspectes més cridaners del paisatge vitícola de Vila-Rodona és la coexistència de cultius tradicionals amb tècniques modernes. Així, podem trobar vinyes plantades en vas, el mètode tradicional, al costat de emparrats moderns amb sistemes de conducció més tecnificats.

La forma marca el camí:

La forma i la pendent de cada parcel·la condicionen la direcció de les fileres de ceps. Això crea un dibuix únic al paisatge, on les línies de vinyes s'adapten a la topografia del terreny, donant lloc a una composició geomètrica fascinant.

Un espectacle de colors:

El paisatge vitícola de Vila-Rodona no és estàtic, sinó que canvia constantment al llarg de l'any. A la primavera, el verd tendre dels brots nous aporta un toc de frescor al paisatge. A l'estiu, les fulles s'enfosqueixen i els fruits comencen a madurar, donant a la vinya un aspecte exuberant. A la tardor, els colors es tornen càlids, amb tons ocres, grocs i vermells que dominen el paisatge. I a l'hivern, les vinyes nues dibuixen una trama de branques sobre la terra, esperant l'arribada de la nova temporada.

Un ballet a ritme de poda:

Un dels moments més singulars del paisatge vitícola es produeix a l'hivern, durant la poda. Els podadors, amb els seus moviments rítmics i precisos, van donant forma a la vinya, preparant-la per a la nova brotada. Aquesta activitat tradicional aporta un dinamisme especial al paisatge, convertint-se en un veritable espectacle visual.

En resum, el paisatge vitícola de Vila-Rodona és un espai ple de vida, color i tradició. Un espai que convida a la contemplació i que ens permet connectar amb els ritmes naturals de la terra. Un espai que, sens dubte, mereix ser descobert i gaudit.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada