dijous, 28 de març del 2024

ORGANISMES COM ENGINYERS D'ECOSISTEMES

Els organismes són els enginyers dels ecosistemes: Un paper crucial en el paisatgisme

En el món fascinant del paisatgisme, trobem figures clau que juguen un paper crucial en la creació i modificació dels hàbitats: els enginyers dels ecosistemes.

Segons Jones et al. (1994), existeixen dos tipus d'enginyers dels ecosistemes:

1. Enginyers al·logènics:

Aquests organismes modifiquen l'ambient per mitjans mecànics, alterant materials. Un exemple clar són els castors, que construeixen preses que canvien el curs dels rius i creen zones humides.

2. Enginyers autògens:

Aquests organismes modifiquen l'ambient a través del seu propi creixement i desenvolupament. Per exemple, els arbres, a mesura que creixen, ofereixen protecció i habitatge a una gran varietat d'espècies.

Un cas particular: les espècies invasores

Les espècies introduïdes en un ecosistema poden convertir-se en enginyers, ja sigui de manera intencionada o accidental. Quan una espècie introduïda causa danys importants a la biodiversitat nativa, alterant la composició, estructura o processos dels ecosistemes naturals o seminaturals, es denomina espècie invasora.

Introducció d'espècies: Intencionada o accidental

Les espècies transportades a noves regions poden establir-se de dues formes:

1. Introducció intencionada:

Es tracta de la alliberament intencional d'organismes en un nou ambient. Predir quines espècies s'establiran amb èxit no és una tasca fàcil. En alguns casos, s'han realitzat intents repetits d'introducció per aconseguir l'establiment d'una espècie en un nou ecosistema, evidenciant la facilitació humana en aquest procés.

2. Escapament accidental:

En aquest cas, les espècies transportades a noves regions s'escapen del seu cautiverio i aconsegueixen establir poblacions silvestres. Organismes com ara animals de companyia o plantes ornamentals poden convertir-se en espècies invasores si s'adapten al nou ambient.

Implicàncies per al paisatgisme:

Comprendre el rol dels enginyers dels ecosistemes, tant nadius com invasors, és crucial per a la planificació i gestió del paisatgisme. La introducció d'espècies noves ha de ser considerada amb molta precaució per evitar danys a la biodiversitat nativa.

En resum, els enginyers dels ecosistemes són figures importants en el paisatgisme, ja que tenen la capacitat de modificar i crear hàbitats. La comprensió del seu rol i de les conseqüències de la introducció d'espècies invasores és crucial per a la gestió responsable del paisatge.

Referències:

  • Jones, C. G., Lawton, J. H., & Shachak, M. (1994). Organisms as ecosystem engineers. Oikos, 70(2), 243-247.