dimecres, 17 de novembre del 2010

Directrius del paisatge

Les Directrius del paisatge: Eines per a un futur més verd

En un món cada vegada més urbanitzat, la protecció del paisatge és una tasca crucial. Les Directrius del paisatge, definides per la Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge, són instruments essencials per a aconseguir aquest objectiu.

Què són les Directrius del paisatge?

Són normes específiques que s'elaboren a partir dels Catàlegs del paisatge. Aquests catàlegs identifiquen i caracteritzen els diversos paisatges d'un territori, definint els seus valors i els objectius de qualitat paisatgística que es volen assolir.

Com funcionen?

Les Directrius del paisatge incorporen els objectius de qualitat paisatgística en els plans territorials parcials o en els plans directors territorials. Això significa que s'integren en la planificació territorial, assegurant que el paisatge sigui considerat com un element important en el desenvolupament urbanístic i econòmic.

Per què són importants?

Les Directrius del paisatge tenen diversos beneficis:

  • Protegeixen els valors paisatgístics: Contribueixen a la conservació dels paisatges naturals i culturals, assegurant la seva transmissió a les generacions futures.
  • Milloren la qualitat de vida: Un paisatge ben gestionat ofereix beneficis socials i econòmics, com ara la provisió d'espais d'oci i relaxació, la promoció del turisme sostenible i la potenciació de la identitat local.
  • Fomenten la sostenibilitat: Les Directrius del paisatge promouen un model de desenvolupament territorial que respecta el medi ambient i integra els valors paisatgístics.

Un exemple concret:

Imaginem un municipi que vol construir una nova carretera. Les Directrius del paisatge poden determinar el traçat més adequat per a minimitzar l'impacte visual de la carretera en el paisatge. A més, poden establir mesures per a restaurar la vegetació i integrar la infraestructura en el seu entorn natural.

En conclusió, les Directrius del paisatge són eines imprescindibles per a la protecció i gestió del paisatge. La seva implementació permetrà construir un futur més verd i sostenible, on el paisatge sigui un element essencial per al benestar de les persones i del planeta.

Si t'interessa saber més sobre les Directrius del paisatge , consulta la Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge o contacta amb l'administració competent en la teva localitat.

Directrius del paisatge de les comarques gironines