dilluns, 22 d’abril del 2024

CONTAMINANTS A LA VORA DEL CAMI

Perill a la vista: per què no recollir herbes i bolets a la vora de les carreteres i camps de conreu?

Els paisatges naturals, especialment els camins rurals i els camps de conreu, ens ofereixen un espectacle visual preciós i, de vegades, la temptació de recollir herbes silvestres, esparrecs o bolets per cuinar o gaudir del seu sabor fresc. No obstant això, aquesta pràctica pot ser extremadament perillosa per a la nostra salut a causa de la contaminació ambiental present en aquestes zones.

Per què és perillós recollir herbes i bolets a la vora de les carreteres i camps de conreu?

Contaminació per fum: Els vehicles que circulen per les carreteres emeten gasos d'escapament que contenen substàncies tòxiques com ara monòxid de carboni, hidrocarburs, partícules en suspensió i metalls pesants. Aquestes substàncies s'acumulen a les plantes i bolets que creixen a la vora de les carreteres, fent-los no aptes per al consum humà.

Un estudi publicat a la revista "Environmental Research" analitza l'impacte de la contaminació atmosfèrica per partícules en suspensió (PM) emeses per vehicles a motor en la salut humana. Els resultats mostren que l'exposició a PM pot provocar una sèrie de problemes respiratoris, malalties cardiovasculars i fins i tot càncer. L'estudi assenyala que les persones que viuen a prop de carreteres amb un trànsit elevat tenen un major risc de patir aquests problemes de salut.

Residus agrícoles: Els camps de conreu s'utilitzen sovint per a l'agricultura intensiva, que implica l'ús de pesticides i herbicides químics per controlar les plagues i les males herbes. Aquests productes químics poden contaminar el sòl i l'aigua, afectant les plantes i bolets que creixen en aquestes zones.

El mateix estudi publicat a la revista "Science of the Total Environment" examina l'acumulació de metalls pesants en sòls i vegetació a prop de carreteres. Els resultats mostren que els nivells de metalls pesants com ara plom, cadmi i zinc eren significativament més alts en els sòls i les plantes a prop de carreteres amb un trànsit elevat que en zones més allunyades. Els autors de l'estudi conclouen que la contaminació per metalls pesants dels vehicles a motor pot tenir un impacte negatiu en la qualitat del sòl i la salut de les plantes.

Altres contaminants: A més dels fum dels vehicles i dels residus agrícoles, els camps de conreu i les zones properes a carreteres poden estar contaminats per altres fonts com ara fàbriques, abocadors o incineradores. Els contaminants d'aquestes fonts poden acumular-se a les plantes i bolets, augmentant el risc per a la salut.

Símptomes d'intoxicació per plantes silvestres contaminades:

Els símptomes d'intoxicació per plantes silvestres contaminades poden variar depenent del tipus de contaminant i de la quantitat ingerida. Alguns símptomes comuns inclouen:

  • Nàusees i vòmits
  • Diarrea
  • Dolor abdominal
  • Mal de cap
  • Marejos
  • Dificultat per respirar
  • Pèrdua de consciència

En casos greus, la intoxicació per plantes silvestres contaminades pot ser mortal.

Què podem fer per evitar el risc d'intoxicació?

La millor manera d'evitar el risc d'intoxicació és no recollir herbes, esparrecs, bolets ni cap altre tipus de planta silvestre a la vora de les carreteres o camps de conreu. Si no estàs segur de si una planta és segura per al consum, no la mengis.

En canvi, pots optar per:

  • Comprar herbes i bolets a botigues o mercats de confiança: Assegura't que els productes que compres provenen de fonts certificades i que han estat cultivats en zones lliures de contaminació.
  • Cultivar les teves pròpies herbes i bolets: Si tens un espai disponible, pots cultivar les teves pròpies herbes i bolets en un hort o jardí.

Recorda que la teva salut és el més important.