dissabte, 10 de setembre del 2011

CULTIU EN FEIXES

El cultiu en feixes: Un aliat per a la recuperació del bosc

El cultiu en feixes, també conegut com a bancals o terrasses, és una tècnica ancestral que ha demostrat ser un aliat valuós per a la recuperació del bosc. Aquest sistema consisteix a disposar el terreny en feixes planes i horitzontals, generalment en zones muntanyoses o amb pendents pronunciades.

Un exemple clar dels beneficis del cultiu en feixes es pot observar en la recuperació d'un bosc afectat per un incendi. Dos anys després del foc, les feixes encara són visibles, i els rebrots d'oliveres que antigament s'hi conreaven creixen amb més rapidesa que els pins. Aquesta vegetació emergent ajuda a protegir el sòl i facilita la regeneració de la flora.

Els avantatges del cultiu en feixes per a la recuperació del bosc són:

  • Reducció de l'erosió: Les feixes actuen com a barreres naturals que frenen la pèrdua de sòl, un problema crític en zones amb pendents pronunciades i sense vegetació.
  • Conservació del sòl i la humitat: La superfície plana de les feixes afavoreix la retenció d'aigua i nutrients, elements essencials per al creixement de les plantes.
  • Acceleració de la regeneració: La vegetació preexistent en les feixes, com ara els rebrots d'oliveres, serveix com a punt de partida per a la regeneració del bosc, atraient fauna i flora beneficioses.
  • Implantació natural i no invasiva: El cultiu en feixes s'integra a l'entorn natural, evitant la necessitat d'intervencions invasives que puguin perjudicar la recuperació del bosc.

En resum, el cultiu en feixes es presenta com una tècnica sostenible i efectiva per a la recuperació del bosc. A més de reduir l'erosió i conservar el sòl, les feixes faciliten la regeneració natural de la vegetació i la creació d'un ecosistema resilient.