dimecres, 24 d’abril del 2024

Els xiprers del Palau de l'Abat de Santes Creus (Alt Camp-Tarragona)

Els xiprers del Palau de l'Abat de Santes Creus: Símbol d'acollida i tradició

Una història centenària

Al bell mig del paisatge rural de l'Alt Camp, amagats entre les parets del Palau de l'Abat de Santes Creus, hi ha dos xiprers majestuosos que guarden una història fascinant. Amb una alçada que supera els 16 metres i un tronc colossal, aquests arbres monumentals no només són un exemple impressionant de la natura, sinó que també representen un símbol d'acollida i tradició que s'arrossega des de fa segles.


Un senyal de benvinguda

Segons la documentació històrica, a finals del segle XIX hi havia tres xiprers davant del Palau de l'Abat. Se suposa que van ser plantats al voltant del 1800 i, des de llavors, han servit com a senyal d'acollida per als pelegrins i visitants que arribaven al monestir. Aquesta tradició d'hospitalitat s'enllaça amb el costum medieval del "dret d'acollida", practicat pels monestirs catalans.

Un símbol de generositat

A la Catalunya rural, la presència d'un xiprer davant d'una casa era un indicador que els seus habitants oferien als viatgers un petit àpat de benvinguda, format per pa, vi i una mica d'embotit. Si hi havia dos xiprers, la generositat s'ampliava a un àpat complet. Però, si hi havia tres xiprers, com en el cas del Palau de l'Abat de Santes Creus, el significat era encara més profund: no només es garantia un àpat abundant, sinó que a més, els viatgers tenien dret a passar la nit a l'allotjament.

Un patrimoni natural i cultural

Avui dia, els dos xiprers del Palau de l'Abat de Santes Creus són més que un simple recordatori d'aquesta antiga tradició. Són arbres monumentals protegits per la Generalitat de Catalunya, reconeguts per la seva singularitat i valor paisatgístic. Amb les seves branques frondoses que s'eleven cap al cel, aquests xiprers continuen sent un símbol d'acollida i hospitalitat, recordant-nos la importància de la generositat i la cura pels nostres visitants, tant humans com de la natura.

Informació addicional:

  • Els xiprers (Cupressus sempervirens) són arbres de fulla perenne originaris de la regió mediterrània. Són coneguts per la seva longevitat i la seva resistència a la sequera.
  • El Palau de l'Abat de Santes Creus forma part del conjunt monumental del Monestir de Santes Creus, un dels monestirs cistercencs més importants de Catalunya.
  • El Monestir de Santes Creus està inscrit com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des del 1980.
  • Si visiteu el Monestir de Santes Creus, no dubteu a acostar-vos als xiprers del Palau de l'Abat i admirar la seva bellesa i simbolisme.