dissabte, 29 de gener del 2011

Paisatge i salut

El paisatge: Un espai sociofísic amb un impacte en la salut

El Conveni europeu del paisatge, signat a Florència l'any 2000, defineix el paisatge com "qualsevol part del territori, tal com és percebuda per les poblacions, el caràcter de la qual resulta de la interacció dinàmica de factors humans i/o naturals". Aquesta definició ens convida a reflexionar sobre la dimensió antròpica del paisatge, considerant-lo com un entorn "sociofísic" i no com un simple escenari físic o una construcció social.

Conveni europeu del paisatge

La percepció del paisatge:

El coneixement del lloc i la familiaritat amb un entorn poden fer que ens passin desapercebudes moltes de les seves característiques, mentre que per a un visitant foraster aquestes mateixes característiques poden ser rellevants. A més, la valoració del paisatge varia segons les conjuntures socials, les modes i els valors dominants en cada moment.

El paisatge i la salut:

Afirmar que les qualitats objectives d'un paisatge contribueixen directament a la salut seria una simplificació. No obstant això, és evident que alguns paisatges afavoreixen la salut més que d'altres, mentre que alguns la deterioren clarament.

La contribució d'un paisatge al benestar físic, mental i social de la persona (segons la definició de salut de l'Organització Mundial de la Salut) depèn de les seves qualitats objectives, però també de la percepció que en tenim, la valoració que en fem i les virtuts que li atribuïm.

Factors que influeixen en la relació paisatge-salut:

  • Qualitats objectives del paisatge: Presència d'elements naturals com ara vegetació, aigua i espais verds; accessibilitat; contaminació ambiental; etc.
  • Percepció del paisatge: Valoració que els individus fan del paisatge en funció de les seves experiències personals, preferències culturals i context social.
  • Activitats que es realitzen al paisatge: Passejar, practicar esports a l'aire lliure, fer picnic, etc.

Exemples de paisatges beneficiosos per a la salut:

  • Entorns naturals: Boscos, parcs, muntanyes, platges, etc.
  • Espais verds urbans: Parcs, jardins, horts urbans, etc.
  • Paisatges rurals amb agricultura tradicional: Camps de conreu, vinyes, oliverars, etc.

Com podem aprofitar els paisatges per a la salut:

  • Promoure la creació i conservació d'espais verds: Parcs, jardins, horts urbans, etc.
  • Fomentar la connexió amb la natura: Passejades per la natura, senderisme, cicloturisme, etc.
  • Educar en la valoració del paisatge: Sensibilitzar sobre la importància del paisatge per a la salut i el benestar.

En conclusió, el paisatge és un element important que pot contribuir a la salut física, mental i social de les persones. La interacció amb els paisatges naturals i urbans pot tenir un impacte positiu en el nostre benestar, sempre que es considerin les característiques objectives del paisatge, la percepció que en tenim i les activitats que s'hi realitzen.

Promoure la connexió amb la natura i la valoració del paisatge és essencial per a crear entorns més saludables i sostenibles.