divendres, 29 d’abril del 2011

Ficus Càrica-Higuera-Figuera

Ficus carica: Una figuera amb història

La figuera, coneguda científicament com a Ficus carica, és un arbre petit o arbust de la família de les moràcies (Moraceae). Pertany a un gènere extens, amb més de 800 espècies, i és originària del sud-oest d'Àsia. Actualment, creix de manera espontània a la regió mediterrània i en altres zones del món, com ara la costa central del Perú.

Aquest cas ens convida a reflexionar sobre la naturalesa de les espècies invasores. Sovint, considerem "invasores" a aquelles plantes que no són autòctones d'un ecosistema i que, per la seva capacitat d'adaptació i reproducció, desplacen les espècies locals. No obstant això, la figuera és un clar exemple d'una espècie al·lòctona que s'ha integrat perfectament a diversos ecosistemes.



Per què demonitzar algunes espècies al·lòctones i no d'altres?

La resposta a aquesta pregunta no és senzilla. Hi ha diversos factors que influeixen en la nostra percepció de les espècies al·lòctones:

  • Impacte ecològic: Si una espècie al·lòctona desplaça o amenaça les espècies autòctones, és més probable que sigui considerada com a invasiva i perjudicial.
  • Valor cultural: Les espècies que tenen un valor cultural o econòmic important per a una societat solen ser més acceptades, fins i tot si no són autòctones.
  • Percepció pública: La percepció pública sobre les espècies al·lòctones pot estar influenciada per factors com ara la seva aparença, el seu comportament o el seu origen.

En el cas de la figuera, la seva llarga història de cultiu i el seu valor econòmic i cultural la converteixen en una espècie al·lòctona ben acceptada. No obstant això, no totes les espècies al·lòctones tenen la mateixa sort.

Reflexió final:

La propera vegada que vegeu una planta al·lòctona, preneu-vos un moment per reflexionar sobre el seu impacte real en l'ecosistema. Potser no és tan perjudicial com penseu. Abans de demonitzar una espècie per no ser autòctona, considerem tots els factors que influeixen en la seva integració en un ecosistema.