dissabte, 7 de maig del 2011

Macabeu, Parellada y Chardonnay

 Estos son los principales personajes del paisaje que envuelve Vila-Rodona: Macabeu, Parellada y Chardonnay, aunque en los últimos años hay un importante incremento de las plantaciones tintas, con variedades como Ull de Llebre (Tempranillo), Cabernet Sauvignon y Merlot.

Macabeu

Y aqui quiero hacer un inciso ya que esto personajes son los que ocasiona el principal movimiento del paisaje.
Encontramos variedad de formas y tamaños de parcelas que obligan a alineaciones variopintas, encontramos coloraciones distintas segun variedades y incluso podemos observar el movimiento del paisaje en funcion de los tempos de los distintos podadores.
A esto podemos añadir parcelas aradas que se mezclan con otras con verde fondo de hierba, podas modernas con emparrados mezclada con formas tradicionales,....
Un movimiento digno de observacion.

Enginyers d'ecosistemes


Els enginyers silenciosos del paisatgisme: com la natura construeix la biodiversitat

El disseny de paisatges sovint se centra en l'estètica i la funcionalitat dels espais verds. Però la natura és molt més que un quadre bonic; és un ecosistema vibrant on organismes de totes les mides interaccionen i contribueixen al seu equilibri i diversitat. En aquest article, descobrirem el fascinant món dels enginyers dels ecosistemes, organismes que, sense fer soroll, modifiquen el seu entorn i creen recursos per a una gran varietat d'espècies.

Arquitectes invisibles:

Els enginyers dels ecosistemes no porten casc ni utilitzen excavadores, però la seva tasca és fonamental per a la salut dels espais verds. Aquests organismes, que poden ser vertebrats, invertebrats o fins i tot plantes, realitzen modificacions en el seu hàbitat que tenen un impacte significatiu en la composició i la dinàmica de les comunitats ecològiques.

Exemples d'enginyeria ecosistèmica en el paisatgisme:

  • Castors: Aquests hàbils rosegadors construeixen preses amb troncs i branques, alterant el cabal de l'aigua i creant zones humides on poden viure multitud d'espècies aquàtiques i terrestres.

  •  Picots:  i altres ocells que excaven forats en arbres o terra enriqueixen el paisatge amb cavitats que serveixen de refugi i lloc de nidificació per a altres ocells, mamífers petits i insectes.

  • Lleguminoses: Plantes com trèvols, pèsols i fesols alberguen bacteris simbiòtics en els seus arrels que fixen nitrogen atmosfèric al sòl. Aquest nitrogen enriqueix el sòl i beneficia altres plantes que creixen al seu voltant.

  • Plantes pioneres: Les primeres plantes que colonitzen zones alterades, com ara erms o camps abandonats, preparen el terreny per a altres espècies. Les seves arrels ajuden a estabilitzar el sòl, retenen la humitat i creen un microclima favorable per al creixement d'altres plantes.

Enginyers al·logènics i autògens en el paisatgisme

Els enginyers dels ecosistemes poden classificar-se en dos grans grups segons el mètode que utilitzen per modificar el seu entorn:

1. Enginyers al·logènics:

Aquests organismes modifiquen el seu entorn de manera física, alterant materials i creant noves estructures. Un exemple clàssic és el castor. En tallar arbres i construir preses, els castors transformen el seu hàbitat de manera considerable. Les preses creen zones humides que serveixen d'hàbitat per a una gran varietat d'espècies aquàtiques i terrestres, com ara peixos, amfibis, rèptils, ocells i mamífers. A més, els arbres tallats poden crear piles de fusta que serveixen de refugi per a aus i petits mamífers.

2. Enginyers autògens:

Aquests organismes modifiquen el seu entorn a través del seu propi creixement i desenvolupament. Un exemple notable són els arbres. A mesura que creixen, els seus troncs i branques proporcionen hàbitats per a una gran varietat d'espècies, com ara insectes, ocells, petits mamífers i fins i tot plantes epífites. A les regions tropicals, les lianes connecten diferents arbres, creant ponts naturals que permeten als animals viatjar d'un arbre a un altre sense baixar al sòl. Les lianes també poden servir com a refugi i font d'aliment per a diversos organismes.

En resum, els enginyers al·logènics modifiquen el seu entorn de manera activa, mentre que els enginyers autògens ho fan de manera passiva a través del seu propi creixement i desenvolupament. Ambdós tipus d'enginyers juguen un paper crucial en la creació i el manteniment de la biodiversitat en els ecosistemes.

Exemples d'altres enginyers al·logènics:

  • Termits: Aquests insectes socials excaven túnels subterranis extensos que modifiquen la textura i la composició del sòl, a més de crear espais habitables per a ells mateixos i per a altres organismes.

  • Excavadors: Mamífers com ara els conills i les marmotes creen caus i túnels que proporcionen refugi per a ells mateixos i per a altres animals.

Exemples d'altres enginyers autògens:

  • Coralls·: Els esculls de coral creen complexos hàbitats tridimensionals que alberguen una gran diversitat d'espècies marines.

  • Plantes pioneres: Les primeres plantes que colonitzen zones alterades, com ara ermsos o camps abandonats, preparen el terreny per a altres espècies i contribueixen a la successió ecològica.

En comprendre el paper dels enginyers dels ecosistemes, tant al·logènics com autògens, podem dissenyar paisatges més resilients, biodiversos i sostenibles.

Beneficis per al paisatgisme:

La comprensió del paper dels enginyers dels ecosistemes és crucial per a dissenyar paisatges resilients i biodiversos. En fomentar la presència d'aquests organismes, els paisatgistes poden contribuir a:

  • Augmentar la biodiversitat: La varietat d'hàbitats creats pels enginyers dels ecosistemes atrau una major diversitat d'espècies i promou el desenvolupament d'ecosistemes més complexos i equilibrats.

  • Millorar la salut del sòl: Alguns enginyers dels ecosistemes, com les llegums, enriqueixen el sòl i augmenten la seva fertilitat, beneficiant tota la vegetació del paisatge.

  • Promoure la prevenció de l'erosió: Les plantes pioneres estabilitzen el sòl i eviten l'erosió, especialment en zones inclinades o recentment alterades.

  • Crear paisatges sostenibles: Els enginyers dels ecosistemes proporcionen serveis gratuïts a l'ecosistema, alleugerint la necessitat d'intervencions humanes i promovent el disseny de jardins sostenibles.

Com afavorir els enginyers del paisatgisme:

  • Promoure la diversitat d'hàbitats: La creació d'un mosaic d'hàbitats, com ara zones amb arbres, arbustos, flors silvestres i zones rocoses, atraurà una major diversitat d'enginyers dels ecosistemes i fomentarà la seva activitat.

  • Ús responsable de fitosanitaris: Els pesticides no només afecten les plagues sinó també els enginyers dels ecosistemes beneficiosos. Un ús selectiu i responsable d'aquests productes és essencial per a preservar la biodiversitat del paisatge.

  • Observació i monitoratge: La vigilància de la presència i l'activitat dels enginyers dels ecosistemes pot proporcionar informació valuosa sobre la salut i la dinàmica de l'ecosistema del jardí.

Conclusió:

Els enginyers dels ecosistemes, sovint oblidats, juguen un paper vital en la configuració i el manteniment de la biodiversitat en el paisatgisme. En comprendre i fomentar la seva activitat, els pais.